O napakah, ki jih delajo lastniki pri negi svojih psov

O napakah, ki jih delajo lastniki pri negi svojih psov

Salon Pasja radost je več kot le prostor, kamor pripeljete svojega ljubljenčka in ga čez dve uri poberete. Trudim se biti vir dragocenih informacij in nasvetov, ki vam olajšajo nego doma, kajti higiena je zdravje in zdravje je lepota - pravijo pri profesionalni kozmetiki za pse in mačke Iv san Bernard, na katero prisegam že več let.

Žal še vedno prevečkrat ugotavljam, da mnogi lastniki psov ne znajo pravilno skrbeti za svoje živali. Pogosto se zgodi, da lastniki dobijo napačne informacije glede nege, kar lahko vodi do težav z vedenjem, zdravjem in kakovostjo življenja. Vedno vprašajte še za kakšno mnenje, sploh če podvomite v slišano. V tem blogu bom naštela nekaj pogostih napak, ki jih lastniki psov delajo in kako se jim izogniti.

Redno kopanje: Prevečkrat slišim, da je priporočljivo kopanje enkrat do dvakrat letno. Meni je ljubši izraz umivanje, kar da večji pomen in težo temu kar počnemo. Naši ljubljenčki potrebujejo umivanje na tri tedne, izjema so polarne pasme, katerim se priporoča nega na šest tednov. Kopanje odstranjuje umazanijo, odmrle celice kože in nečistoče, ki se primejo sebum, ki ga izločajo žleze lojnice. S tem koža zadiha in spet opravlja svojo funkcijo.

Uporaba balzama: Čisto vsak pes po kopanju s šamponom potrebuje balzam, tudi kratkodlaki. Zaščitno plast skupaj z umazanijo šampon odstrani, balzam pa spet zaščiti, jo navlaži in nahrani. Pomembno je, da uporabimo kozmetiko, ki je primerna za našega kosmatinca.

Redno krtačenje: Krtačenje preprečuje zapletanje dlake, pomaga odstraniti odmrlo dlako in vozle, spodbuja zdravo rast dlake in pospešuje prekrvavitev kože. Za prijetno in učinkovito nego priporočam uporabo krtače in glavnika, lahko pa si delo olajšamo s sprejem za lažje česanje.

Nega kože in krempljev: Redno pregledovanje kože vašega psa. Pazite na morebitne znake kožnih težav, kot so izpuščaji, srbenje ali izguba dlake, in po potrebi obiščite veterinarja. Prav tako je pomembno redno krajšanje pasjih krempljev, saj predolgi kremplji lahko povzročijo nelagodje, težave pri hoji in deformacije tačk. Pozorni bodite na blazinice, tam notri se naredijo kepe dlak in umazanije, kar je boleče za psa in hitro pride do kakšne infekcije.

Čiščenje zob: Mnogi lastniki psov spregledajo pomembnost rednega čiščenja zob svojega psa. Zobni plak in zobni kamni so pogosti pri psih in lahko privedejo do zobne bolezni, slabega zadaha in celo težav s srcem in ledvicami. Zato je pomembno, da svojemu psu redno čistite zobe s pasjim zobno pasto in ščetko. Zelo priročne so naprstne ščetke

Nega ušes: Redna nega ušes je ključnega pomena za preprečevanje ušesnih težav, kot so vnetja in okužbe. Vsak teden preglejte ušesa svojega psa in jih po potrebi očistite z blagim čistilom za ušesa in bombažno blazinico. Pazite, da ne potiskate umazanije nazaj v uho, saj lahko to povzroči še večje težave. Dlako, ki raste iz sluhovoda lahko poskusite populiti. Če je pripravljena, da gre ven, gre preprosto s prsti, na nasprotnem primeru jo pustite.

Prehrana in hidracija: Tudi pravilna prehrana je pomembna za zdravje kože in dlake vašega psa. Poceni in nekvalitetna hrana bo prej škodovala psu. Pes potrebuje uravnoteženo kakovostno prehrano, ki vključuje beljakovine -  sveže meso, ribe in vlaknine, vitamine ter minerale - zelenjavo pa dodatek kakšnega olja. Poleg tega poskrbite tudi za zadostno hidracijo, saj je zadostno pitje vode ključnega pomena za zdrav kožuh.

Pravilna nega psa je ključnega pomena za ohranjanje zdravja, sreče in dobrega počutja vašega ljubljenčka. Z redno nego boste pripomogli k zadovoljstvu vašega kosmatineca ostal zadovoljen, pomagali da bo zdrav in vesel skozi vse življenje. Za nasvete glede nege kožuha pa se lahko vedno obrnete name.

Nazaj na spletni dnevnik

Napiši komentar

Upoštevajte, da morajo biti komentarji pred objavo odobreni.